"Hinni a szomszédban kell!" - egykori matematika tanárom (a szomszéd épület templom volt)

Rorgosh Tudiblog

Rorgosh Tudiblog

A templomosok elveszett (?!) kincse

2017. szeptember 29. - Rorgosh

A történelem egyik nagy rejtélye – legalábbis a történészek és az összeesküvés hívek körében –, hogy hová tűnt a Templomos Lovagrend hatalmas kincsvagyona 1314-ben, a rend feloszlatásakor – és egyúttal az utolsó nagymester máglyán történő megégetésekor.

A lovagrend, amelyet 1118-ban alapított néhány, a szentföldre zarándokolt lovag meglehetősen különös, üstökös szerű pályát futott be, amely szintén táptalajt ad néhány összeesküvés elméletnek.

Az elméletek alapja az, hogy a mai korban a legtöbben teljesen elképzelhetetlennek tartanak egy ilyen drámai, meredek ívű természetes felfutást, ezt csak úgy tartják elképzelhetőnek, ha valamilyen titkos, mára elveszett, vagy valamilyen zsarolásra lehetőséget adó tudás birtokába jutott a rend. A zsarolás célalanyainak általában a francia királyt, vagy a pápát szokás megjelölni. Az elveszett tudásnak pedig valamilyen erősen ezoterikus ismereteket jelölnek meg.

Holott a lovagrendnek mind a sikerének, mind a bukásának az okai a középkori francia társadalom sajátosságaiban és azok változásaiban keresendő. Az ugyanis jelentősen eltért a jelenlegitől, és a különbség nem a társadalom városiassá válásában fogható meg.

A jelenlegi francia társadalomban az állam, a központosított kormányzat igen jelentős szerepet játszik, miközben a családok és a társadalmi szervezetek – mint amilyen az egyházak, szakmai kollégiumok – csak igen keveset. Tulajdonképpen a francia társadalmat maga az állam kapcsolja össze, és ezekben a kapcsolatokban a nem állami szervezetek csak igen szerény szerepet játszanak.

A templomos lovagrend megszületésekor azonban ez nem így volt. A család szerepe lényegesen erősebb volt, ám a társadalmat valójában a család és az állam között elhelyezkedő szerveződések, a céhek, az egyház, és társadalom fegyverforgató rétegét jelentő lovagok kisebb-nagyobb szerveződései fogták össze. Tulajdonképpen a kora középkori és lovagkori francia társadalomra épp az az erős önszerveződési hajlam volt jellemző, amely most az USA, vagy épp Németország társadalmában megfigyelhető.

Mindez azt jelenti, hogy a frissen megalakuló lovagrend nemhogy jelentős társadalmi ellenállásba nem ütközött, hanem inkább meglovagolhatta (ha már lovagokról van szó) a társadalmon belüli erős kapcsolatépítési igényt. Mindez hamar jelentős tagság és óriási birtokadományok formáját öntötte.

Az erős önszerveződési hajlamú társadalmakra jellemző a magas szintű ismeretek meglétének és alkalmazásának jelentős elismerése. A lovagok profik voltak a harcmezőn – bár természetesen nem legyőzhetetlenek. Ezek a harcosok azonban tisztában voltak azzal, hogy hadat viselni csak szilárd pénzügyi háttérrel lehet, ami pedig ahhoz a logikus lépéshez vezetett, hogy alapvetően megbízható intézőkre bízták a birtokaik igazgatását. A lovagrend azonban nem csak a szentföldön és a francia királyságban volt jelen, hanem a kor nyugati keresztény európája egészében.

Mindez mind a rendnek, mind a vele kapcsolatban állóknak új lehetőségeket vetett fel: a rend helyi szervezeteinek bankházakként történő működését. A kereskedők, vagy bármely utazó a pénzét elhelyezte az egyik rendházban, kapott egy igazolást (váltót) erről és a pénzét kivehette a neki tetsző rendházban. Így, ha meg is lopták, vagy ki is rabolták menet közben – ami néha megesett – akkor is megmaradt a rendnél lévő pénze.

Még inkább fontos volt ez a rendszer a nagy összegek kezelésekor. A XII. – XIII. században, néhány itáliai államtól eltekintve, nem volt aranypénz európában. A kor pénzrendszere az ezüstön alapult, amely jobbára nagyjából 1 g körüli érmékben öltött testet. Persze egy jó kardhoz kellett vagy 100-150 ilyen érme, ami bizony nem túl kényelmes. Pláne, ha még drágább cikkeket kívánt vásárolni az ember, és ezt nem barter formájában tette.

Lényegesen egyszerűbb volt a pénzét bevinni egy megbízható szervezethez (például templomos lovagok) és utána az általuk adott váltóval fizetni a kereskedőnél, mesterembernél. Aki bizony el is fogadta a váltót, hiszen tudta, hogy a lovagok fizetni fognak. Persze néha maga sem beváltotta a váltót, hanem maga is továbbadta azoknak, akiknek neki kellett fizetnie…

Persze a királyok, a nemesség, az egyház (és sokan mások is) már akkoriban is hajlamos volt többet költeni, mint amennyije volt. Elvégre a háborúkat vívó hadseregeket fizetni kellett, a várak, katedrálisok építése is óriási pénzeket emésztett fel, és a kereskedők már akkoriban is utálták kihagyni a kínálkozó üzleti lehetőségeket. A megoldás persze egyszerű volt: kölcsön kellett kérni valakitől, akinek van pénze.

A rendnek volt pénze, így természetes volt, hogy hamar hozzájuk fordultak a hitelt kereső leendő adósok. Ám mind nekik, mind a rendnek egyszerűbb volt nem az esetleg több mázsányi pénzérmét/ezüstrudakat odaadni, hanem csak egy (illetve valószínűleg inkább több) váltót, amelyet majd akkor váltanak be, amikor a pénzt majd épp ki kell fizetniük.

Persze egy olyan környezetben, ahol a rend váltóit szívest-örömest fogadták el a kereskedők és a mesteremberek az adós nem feltétlenül váltotta be váltóit (amihez esetleg egy kicsit utaznia kellett volna – a legközelebbi rendházi birtokig), hanem egyszerűen azt adta oda annak, akit ki kellett fizetnie, rá hagyva azt, hogy látogassa meg a rendházat a váltóval. Ekképp ezek a váltók tulajdonképpen maguk is ellátták a pénz egyes funkcióit (fizetőeszköz, kincsképzés), és bizony sok kézen megfordulhattak, mire végre valaki beváltotta őket a rendnél.

Persze a rend ebből csak annyit érzékelt, hogy általában kevés váltójukkal kopogtatnak az ajtón, miközben az adósok jobbára szorgalmasan fizették vissza adósságaikat. Alighanem azt a furcsa jelenséget tapasztalták, hogy miközben egyre több hitelt adnak, aközben egyre több pénz és más kincs halmozódik fel a kincstárakban. Persze nem panaszkodtak miatta, hanem finanszírozták belőle a saját hadi vállalkozásaikat, várépítéseiket. Persze a kényelem kedvéért alighanem maguk is inkább váltóval fizettek, mintsem a zsákszámra cipelendő ezüstpénzzel…

Emellett persze fokozódhatott a hitelezés lendülete is, elvégre a kincstárakban lévő pénz- és kincsmennyiség nemhogy nem csökkent, hanem alighanem növekedett. Vagyis a templomos lovagrend tulajdonképpen a mai modern bankok módjára működött, a saját vagyonából és a betétekből többszörös mennyiségű pénzt teremtett az általa kibocsájtott váltók révén.

A rendszer tulajdonképpen stabil és megbízható volt. A rend vagyona elegendően nagy volt ahhoz, hogy az időszaki veszteségeket, vagy egy-egy váltó beváltási hullámot kezelni tudjon, és a rend gazdagsága és hírneve elég jó volt ahhoz, hogy a belé vetett közbizalom ne inogjon meg, és ne akarják a váltók birtokosai mindenáron beváltani azokat.

A XIII. században azonban lassú változások következtek be a francia társadalomban, amely a rend bukásához, és a vagyonának eltűnésének rejtélyéhez vezetett.

A királyok ugyanis határozott lépéseket tettek a hatalmuk megerősítésére, amelyet az egyház jogtudósai lelkesen támogattak. Megfogalmazták azt, hogy a király iránti hűség előbbre való bármely más személy vagy szervezet iránt tanúsított hűségnél. A királyok pedig óriási összegű hiteleket vettek fel arra, hogy hűtlen alattvalóikkal és azok szervezeteivel kíméletlenül leszámoljanak.

A király és udvara egyre rosszabb szemmel nézték az önkéntes szerveződéseket, persze ekkoriban még elsősorban inkább a nemesség körében létezőkre helyezve a hangsúlyt. Egyre inkább a király hatalma (rosszabb esetben élete) elleni összeesküvést látták ezekben, és aszerint is léptek fel a hűtlenség legkisebb jelére is (amit akár az is kiválthatott, hogy a gyenge termés miatt esetleg a hűbéres képtelen volt az előző évi veszteségek pótlására verbuvált lovagok tisztességes felszerelésére).

Ezt a folyamatot természetesen erősítette az is, hogy a királynak bőséges adományokban kellett részesítenie udvarának hűséges tagjait, akik azonban nem mind a már meglévő főurak köréből kerültek ki. Birtok azonban nem sok volt, így persze jól jöttek a „hűtlen” (persze az is a bűnük lehetett, hogy esetleg maga a király nem tett eleget a hűbérúri kötelezettségeinek, és ők a kor szokásjogának megfelelően nem átallottak ezt viszonozni) nemesek vagyonának elkobzásából a király kezébe visszakerülő birtokok. Ha valaki egy koncepciós perek által terhelt korszakot lát maga előtt, akkor az bizony nem téved…

Ez a környezet persze nem tett jót a társadalmon belüli társulási hajlandóságnak. A francia társadalom megindult azon az úton, amely a jakobinus diktatúrához és később a napjainkra jellemző, az állam által összetartott társadalomhoz vezetett.

Ebben a környezetben a lovagrendek, különösen a templomos, sajátos helyzetbe kerültek. Egyrészről ők voltak a francia királyok legnagyobb hitelezői, és ezáltal a kihelyezett vagyonuk biztonsága érdekében maguk is érdekeltek voltak a királyi hatalom megerősödésének sikerében. Másrészről viszont önkéntes szerveződések voltak, akik részben pótolták a nemesség körében széthullóban lévő kapcsolati hálót, ezzel viszont felkerültek a király célpontjainak listájára. Helyzetük azonban mindaddig stabilnak tűnt, amíg a pápák rómában székeltek, hiszen csak a pápának kellett elszámolniuk tetteikről.

Aztán a pápa meghalt (általában ezt teszik a pápák is, ha egy kard áll ki belőlük…), és az új pápát Franciaországban választották, amivel elkezdődött a pápák Avignon-i fogsága. Bár az avignoni pápát nem ismerte el mindenki, ám ez mégis azt jelentette, hogy Szép Fülöp hatalmat nyert a rendek felett.

Fülöp azonban először szép szóval próbálta maga mögé állítani a templomosokat: kérte, hogy válasszák a rend nagymesterévé. A rend azonban elutasította, ami – mint kiderült – a rend végét jelentette. Fülöp ugyanis erősen el volt adósodva, illetve hatalmának kiteljesülését is akadályozta a rend. 1307-ben a tettek mezejére lépett. Koholt vádak alapján letartóztatta a rend nagymesterét és Franciaországban lévő lovagságát, és ezzel elindította azt a folyamatot, amelynek a végén, 1314-ben csak üres kincstárakat talált…

Mi is történt pontosan? A lovagok szállították el kincseiket? Bár természetesen nem kizárt, hogy néhány szerencsés lovag elkerülte a franciaországi letartóztatást, és magához vett némi kincset, ám ez nem lehetett jelentős. A király akciója ugyanis alapvetően jól volt előkészítve. Azt azonban látni kell, hogy a rend az 1314-es feloszlatásáig fennmaradt, gazdasági infrastruktúrája tovább működött a király és az egyház felügyelete alatt.

Ám a kor embere realista volt. Tudta, hogy ha valakit eretnekséggel vádolnak, azt el is ítélik, így azt is tudta, hogy a rend jövője legalábbis bizonytalan.

Ám a rend egy modern banki funkciót, a pénzteremtést is ellátta a középkorban, amely funkció – akárcsak ma a modern bankoknál – alapvetően a rendbe vetett bizalmon alapult. A rend vezetésének letartóztatásával ez az alapvető fontosságú bizalom rendült meg.

Mi is történt ezután? Nagyon egyszerű: aki csak hallott a rendet ért csapásról, és birtokában volt egy, a rend által kiállított váltó, sietett minél előbb beváltani azt. Modern kifejezéssel élve: bankpánik és ezáltal bankroham tört ki, amely a mai napig a legmegbízhatóbb módja egy bank csődbe juttatásának. A rend helyi (nem lovagi rangú) képviselői természetesen igyekeztek eleget tenni a váratlanul tömegesen realizálódó, a renddel szemben fennálló követelésnek, így a kincstárakban lévő kincseket és pénzt szépen odaadták az ideges váltó birtokosoknak.

Ám a rend – a modern bankokhoz hasonlóan – több pénzt (váltót) helyezett ki, mint amennyi pénze valójában volt, így hamar kiürültek a kincstárak. Természetesen a rend birtokai jelentős jövedelmeket termeltek, ám ezen jövedelmek is elfolytak a váltótulajdonosok követeléseinek teljesítésével, így a kincstárak még 1314-re sem tudtak semmilyen vagyont újra felhalmozni.

A helyzetet súlyosbíthatta az, hogy a rend adósai – nem lévén vezetése a rendnek, aki fellépett volna a rend jogainak érvényesítése érdekében – aligha siettek visszafizetni a hiteleiket. Különösen, mivel a király sem igyekezett stabilizálni a rend gazdasági helyzetét és visszaállítani a rendbe, mind gazdálkodó szervezetbe vetett bizalmat. Igazából az adósok kivártak, mert érezték: a király a rend végét akarja…

1314-ben a király, miután a pápa feloszlatta a rendet, a mesés zsákmány reményében nyittatta fel a rend kincstárait, ám csak egy csődbe ment rend üres kincstárát találta. Ám tudtán kívül ekkorra több évszázaddal visszavetette a francia királyság egyesítési törekvéseit.

A rend csődje ugyanis megrázta a kora XIV. század világát. A rend feloszlatása és a kapcsolódó tapasztalatok ugyanis egy erős, nehezen leküzdhető bizalmatlanságot teremtettek a bankházak által kiállított váltókkal szemben. Mindennek hatására a kialakulóban lévő modern bankrendszer lényegében véve összeomlott, az általa teremtett pénz pedig eltűnt a forgalomból. Ennek – és persze az épp ekkoriban kezdődő kis jégkorszak jelentette mezőgazdasági visszaesés – hatására a királyok képtelenné váltak a korábbi méretű hadseregek hasonló ideig történő fenntartására, ellenfeleik váraikból történő kiostromlására…

A bejegyzés trackback címe:

https://hinniaszomszedban.blog.hu/api/trackback/id/tr512909546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orient 2017.09.30. 15:56:46

Egy elmélet tudták egy ideje, hogy francia király ellenük fordul és a rend tagjai külföldre menekítették a pénzeket egy új államba (1291 után támogatva a svájci önállosodást). Svájc, egy jelentéktelen és szegény terület volt, magas hegyekkel (tökéletes elrejtése kincseknek bárki elől) Hirtelen gazdagodott meg ez a régió és lett professzionális hadserege a semmiből szinte. Az új országot hatalma alá akarta hajtani végleg a Habsburg császár, de az addigi paraszthadseregek helyett hirtelen egy harcedzett professzionális hadsereggel találta magát szembe, ez Sempachi csatában érte el végpontját, ahol a lesajnált kisebb létszámú svájci haderő fölényes győzelmet aratott a professzionális Habsburg sereg felett.
Csak harcedzett és tapasztalt katonák tehették mindezt a megfelelő felszereléssel, de svájc megalakulása előtt ez nem létezett. Bezzeg a keresztesek a kor legjobb katonái voltak a legjobb felszerelésekkel. A Habsburgok kiverése után, hirtelen meggazdagodva rövid időn belül, mire is alapozva? Bankokra és banktitkokra, pont azon az elv alapján amit a keresztesek is vittek évszázadokik. A kincseken kívül sosem teszi fel a kérdést hova tünt a sok ezer tagja a kereszteseknek. Csak arról van szó,hogy a vezetőket kivégezték és a rendet feloszlatták. De, hogy a kincs mellett sok ezer francia keresztes pontosan hova lett? Sokan skóciát emlegetik még mint lehettséges menekülési helyet, de skócia történelmében óriási változás nem történt ebben az időszakban. Lehet pár keresztes arra ment a kincs egy részével.
Érdekes módon Svájc zászlójában is kereszt van (piros-fehér) hasonlóan a keresztesekhez. A pápával mindig is szoros kapcsolatban lévő keresztesek után ki adja mai napig a pápa testőrségét? Ja igen, egésszen véletlenül a svájci gárda...van egy kevés összefüggés és véletlenek svájc történelmében és a keresztesek felszámolásában.

ezneménvagyok 2017.09.30. 16:48:26

Ez egy elég alapos és jó írás - lehetett eredetiben. Amit műveltél vele, az egyszerűen gyalázat. Szinte kín végigolvasni. És itt most nem néhány ékezetről vagy vesszőről van szó; úgy magyartalan az egész, ahogy van. Valld be őszintén: egyszerűen áttoltad a Google-fordítón, aztán haddszójjon, igaz? Ha magad lusta vagy rá (vagy tényleg ennyi telik tőled), legalább kérj meg valami írástudót a környezetedben, hogy feltöltés előtt fussa át!

Orient: a templomosok tagságának (és vagyonának) jó része a johannitákhoz került át.

for-avar 2017.09.30. 16:55:03

@orient: ezt ugye nem gondolod komolyan. A templomosok zászlója eredetileg fehér (vagy ezüst) és fekete volt: fehér (ezüst) pajzs, felül fekete sávval. A XII. század közepétől egy új, fehér alapon fekete kereszttel ellátott zászlót hagytak jóvá, majd a század utolsó éveiben ez fehér alapon vörös latin (néha „talpas”) keresztes lett. A XIII. század elejétől pedig újra az eredeti alap lett, immár a vörös kereszttel Köze sincs a Svájci kantonok szövetségének közös lobogójával és címerével. De a nemzetközi vöröskereszt valóban a svájci zászló komplementere! A svájciak egészen a 19.sz. végéig nem számítottak gazdagnak, befolyásosnak utánna sem!
egyetlen kincs volt...a bankrendszerrel a pénz...hatalmas összeggel tartotott a francia király mert a sikertelen 1248as hadjáratban fogságba esett és elképesztő pénzt(valami 1 millió körüli toursi livre-t)
Az utalás rendszerük az akkor már használt működő(rómaiaknál már sikeres volt) átutalás és utazási lehetőségek, hihetetlen összegek urává tették őket
csakhogy... míg a johanniták(ispotályosok) előbb Rodoszt majd Máltán létező államot alkottak, a Teuton lovagrendnek előbb Erdélyben majd a Baltikumban(ott ige jelentős) volt önnálló földterülete...ez a templomosoknak a rendházaira korlátozódott. Tervezték ugyan Ciprusra vonulásukat azonban ezt már nem tudták végrehajtani
A király egyszerűen kibújt a fizetés alól. Akkor elég erős volt hogy a pápát is irányíthassa ez ügyben sajnos. 1307. október 13-án pénteken [2][3] IV. „Szép” Fülöp francia uralkodó egy jól megszervezett akcióval, saját királyságában egyetlen éjszaka leforgása alatt lefoglalta a rend vagyonát, bezáratta a tagjait, majd eljárást indíttatott ellenük a keresztény vallás meggyalázása, szimónia stb. miatt. Fülöp segítője, a per fővádlója egy kathar (katar) volt, akiket a templomosok vertek le Dél-Franciaországban. Fülöpnek sikerült elérnie, hogy a V. Kelemen pápa a Vienne-i zsinaton (1312. március 22.) feloszlassa a templomosok rendjét. A rend utolsó középkori nagymesterét, Jacques de Molay-t Párizsba csalta, börtönbe záratta, majd 1314-ben elevenen elégettette. A templomosokat megkínozták, majd hamis tanúvallomások kicsikarásával egymás ellen is vallatták őket. Aki nem írta alá a vallomásokat (és legtöbbjük így tett), azt máglyára küldték. A templomos birtokok java része a francia király (illetve az adott terület uralkodója) és a többi lovagrend, főként a Johanniták kezébe került, párizsi központjukat lerombolták. Túlélők ha csekély számban is, de maradtak, főleg más országokban. Portugáliában új név alatt újraszerveződtek: ők lettek a Krisztus Lovagrendje. Skóciában is befogadták a menekülteket, és Magyarországon is. De ott is csak rövid ideig Lékán
A svájciak megvetés tárgyát képezték a középkor majd az újkorban is. Tökéletesítették a cseh huszita gyalogos technikát és egésezn sikeresek voltak. Ám a Német-Római Birodalom landsknechtjei sokkal hatékonyabbnak bizonyultak náluk is. Így akár az ír Gallowglas (kelta zsoldos) másodvonalba kényszerült. Ám sok svájci a pápai állam katonaságába lett zsoldos. a római fosztogatást bátorságuk sem tudta megakadályozni így majd mindet megölték a német gyalogosok. Az más kérdés hogy ha ez a két császár közti háború hamarabb véget ér vagy el sem kezdődik Mohácson hatalmas jól felszerelt keresztény had vehette volna fel a törökkel a csatát...
A svájci zsoldosokmég a francia hadban is bizonyítottak, de voltak abban skótok is szóval nem homogén seregek harcoltak akkoriban
De a svájci kapcsolat hülyeség

Jakab.gipsz 2017.09.30. 16:55:49

A szöveg értelme értelmezése fontosabb mint a külcsín, érdekes gondolatok, egy kvázi bankrendszer működéséről és a bizalomról.

2017.09.30. 17:19:58

Erdekes elmelet es igaz is lehet a bank-panikkal kapcsolatos elmeleted. Annyival egeszitenem ki, hogy figyelembe veve a kor kommunikacios szinvonalat a rendszer szerintem inkabb volt pilotajatek, mint bankrendszer. Ugy ertem, az A varosban levo rendhaz nem tudhatta naprakeszen, hogy a B varosban levo rendhazoz mennyi penz erkezett es ugyanabban az idopntban a C varosban levo rendhaz mennyi hitelt helyezett ki. Valojaban tehat a rend vagyonat erosen tulbecsulhettek, hiszen meg a legnaprakeszebben vezetett konyv is csak A vagy B vagy C varosra lehetett igaz, a harom rendhaz osszvagyonat egy adott pillanatban nem tudhattak, mert hianyzott a szamitogepes osszekottetesuk :-)

2017.09.30. 19:51:38

@ezneménvagyok: Ez nem te vagy :) Speciel tudom, hogy az írás saját agyból született, de hát fikázni könnyebb a bármilyen típusú értelmes gondolatok kifejtése helyett.

gardarak 2017.09.30. 23:08:47

Azért pár tényező kimaradt a rend "felfutásának" tényezőiből. Az egyik legfontosabb talán az volt, hogy igen gyorsan nagy létszámot és tekintélyt tudjanak produkálni, hogy a pápa fennhatósága alá tartozott a rend és rend minden tagja, illetve nem kellett tizedet fizetni a birtokaik után. Merthogy a kezdeti 10-20 év után, mikor már jó volt a rend "marketingje", azért kaptak birtokot is rendesen, nem "csak" rendházaik voltak.
A másik, gazdagságot eredményező dolog, hogy a keresztény Európában a rendnek volt engedélye, hogy pénzügyletekkel foglalkozzon. És egy keresztény hatalmasság inkább őket kereste meg egy hitel érdekében, mint a szintén pénzügyletekkel foglalkozó zsidókat.

Morpheus. 2017.09.30. 23:53:27

IV. Fülöp "begyűjtötte" vagyonukat! Pikk-pakk

Bright side of life 2017.10.01. 05:13:36

Úgy nagyjából teljesen téves, amit írsz. Nem volt “bankpánik” és nem keletkezett pénzhiány a rend bukásakor, mindenki visszakapta a rendnél elhelyezett vagyonát és még a francia királyság is jelentős vagyonra tett szert. Mindezt annak ellenére, hogy sokan (pl. a francia király) tényleg nem fizették vissza a rendtől felvett kölcsöneiket vagy kivártak ezzel.
A francia királyságban pénzhiányt a lombard bankok nem sokkal későbbi elűzése okozott, akik ténylegesen, fizikailag is kivitték a pénzt az országból.

“...több évszázaddal visszavetette a francia királyság egyesítési törekvéseit.”
Ezt honnan veszed? Mert éppen az ellenkezője igaz.

“... a királyok képtelenné váltak a korábbi méretű hadseregek hasonló ideig történő fenntartására, ellenfeleik váraikból történő kiostromlására…”
... és ezért tudtak több, mint száz évig harcolni az angolok ellen 1337-től... vagy mi...

A stilisztikát és a helyesírást fent már valaki “méltatta”, úgyhogy én nem teszem, de a “kiostromlás” az üt.:))

ezneménvagyok 2017.10.01. 15:37:53

Könyveslány: Az, hogy a fenti írás alapos és jó, valamint hogy borzasztó olvasni, és ezen egy előzetes lektorálás sokat segítene, szerintem értelmes gondolatok, és - bár nem túl bőven, de - ki is fejtettem őket, úgyhogy nem érzem jogosnak a vádat :-)
Ha (mint az a hozzászólásodból feltételezhető) személyes ismeretség van köztetek, esetleg felajánlhatnád ez irányú segítségedet a bloggazdának.

A saját gondolatok elvitatásáért kész vagyok elnézést kérni a szerzőtől, így ni: bocsánatot kérek.
süti beállítások módosítása