"Hinni a szomszédban kell!" - egykori matematika tanárom (a szomszéd épület templom volt)

Rorgosh Tudiblog

Rorgosh Tudiblog

Miért nem nyer az amerikai fociban az MVP játékos suberbowlt?

Avagy mit is mérünk valójában?

2018. február 05. - Rorgosh

Jelen cikkem a sportról szól és talán úgy tűnhet, hogy nem illik ide. Azonban meggyőződésem szerint a sportteljesítmények is elemezhetőek tudományos módszerrel. Mindamellett az amerikai foci az egyetlen sport, amit szeretek nézni.

Forrás: http://www.nydailynews.com/sports/football/nfl-give-500-tickets-super-bowl-lii-article-1.3574261

Szóval mi is ez az MVP és a superbowl? Az utóbbi egyszerűen a profi amerikaifuttball döntője. Az előző a legértékesebb játékos (Most Valued Player), akit a sportújságírók választanak ki, a liga alapszakaszbeli (kb. hasonló, mint a rendes foci csopoprtmérkőzései, csak itt nem csak a saját csoportjuk tagjai ellen játszanak a csapatok) teljesítménye alapján. Ezzel kapcsolatosan érdekes - és sajnos a hétfő hajnali mérkőzésen ismét beigazolódott - tapasztalata az, hogy a MVP címet megnyerő játékos ebben az évezredben még nem nyerte meg a döntőt (superbowl-t).

Jogos kérdés, hogy miképp lehetséges az, hogy az év legjobbjának tartott játékos az utóbbi 18 évben soha nem volt képes döntőt nyerni? 

Az egyik lehetséges megoldás persze az, hogy az amerikai sportújságírók egyszerűen nem megfelelően választják ki a játékost. Elképzelhető, de nem túl valószínű. Az újságírók egy része korábban maga is játékos volt (nem egyszer a cím korábbi tulajdonosa, vagy épp egy superbowl győztese) és a többiek is jelentős tapasztalattal bírnak. Mindamellett egy rakás statisztikai adat is segíti őket (és persze a csapatokat is), így bár a tévedés lehetősége mindig fennáll, de azért ritkán lőnek igazán mellé. Mi több, a döntőbe jutott MVP-k - mint az az utóbbi két év mindegyikében megtörtént - nem egyszer ott is olyan teljesítményt nyújtanak, amely nem hagy kétséget a felől, hogy az illető megérdemelte a címet. Mindkét döntőben a vesztes csapat irányító játékosa volt az alapszakasz MVP-je és a mérkőzés során vagy megdöntötték a korábbi rekordjaikat, vagy közel kerültek ahhoz. Ugyanezen rekordok jellemzően a csapatuk rekordjai is, mindez több évtizedes múlttal. Az idei superbowl-on ráadásul a vesztes csapat irányítója összesen nagyobb (kb. harmadával többet) távolságot passzolt (leginkább ez az irányító feladata) mint a győztes csapaté. 

A másik lehetséges megoldás magában az MVP cím kiválasztásában rejlik. A címet az kapja, aki a sportújságírók szerint az alapszakasz során a leginkább kiemelkedő játékosi teljesítményt nyújtotta. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy egy profi amerikai foci csapat 53 (igen, ötvenhárom) játékosból áll, akik három 11 fős csapatrészben, a támadóban, a védőben és a speciális csapatrészben vannak elosztva, némi átfedéssel a legotolsó és az előző kettő között. A többi játékos tulajdonképpen a többiek cseréje egyrészt tartalékként, másrészt amolyan taktikai csereként. Ami azért elárulja, hogy ez a sport erősen csapatjáték, sok játékos magas teljesítménye szükséges egy-egy mérkőzés megnyeréséhez. Ráadásul 32 csapat van, így kb. 1700 játékosból (nem számítva a szezon során a sérültek pótlására felvett játékosokat) kell kiválasztani azt, aki kimagaslót nyújtott. Egy jól működő csapatban - ahol mindenki magas teljesítményt nyújt - nagyon nehéz rámutatni valakire, 

Ugyanezt megfordítva érdekes eredményt kapunk. Ugyanis tegyük fel a kérdést, ki nyújt kiemelkedő teljesítményt? A legegyszerűbb válasz az, hogy egy olyan csapat játékosa, ahol a csapat egy része jól, viszont egy másik része már nem megfelelően működik. Ilyenkor egy-egy kivételes képességű és győzni akarású játékos a saját kiemelkedő teljesítményével nagyobbrészt képes ellensúlyozni a gyengébb csapatrész problémáját. Statisztikailag és látványra is jól láthatóan többlet teljesítményt nyújt, amit a sportújságírók a címre történő szavazatukkal jutalmaznak is.

Ugyanakkor a döntőben - nem túl meglepő módon - összességében az év során legjobb teljesítményt nyújtó csapatok találkoznak. Olyanok, amelyek képesek észrevenni a másik csapat hiányosságait és ki is használni azt. Vagyis ha valamelyik csapat valamilyen felismerhető képességhiánnyal küszködik, akkor azt az ellenfele ki fogja használni, így a kiegyensúlyozottabb játékra képes csapat fog nyerni. Ugyanakkor az alapszakasz MVP-t tartalmazó csapat - szinte fogalmi szinten - rendelkezik egy ilyen képességhiánnyal, amit az ellenfele kihasználhat. Éppen ezért képtelen nyerni.

Forrás: http://www.bostonherald.com/sports/patriots/2018/02/philadelphia_eagles_beat_the_patriots_in_super_bowl_lii_41_33

Miért érdekes ez tudományos szempontból? Mert visszavisz minket egy örökké felteendő kérdéshez: a kísérletek és megfigyelések során valójában mit is mérünk? Sok esetben - például a profi amerikaifoci MVP cím kapcsán -  ugyanis nem teljesen azt mérjük, amire valójában gondolunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hinniaszomszedban.blog.hu/api/trackback/id/tr9313636884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dibbler 2018.12.15. 13:44:06

tehát ne a kiemelkedő cégeknél keressük a legjobb szakembereket :-)
süti beállítások módosítása